Bookmark and Share Obnova hiše, adaptacija hiše
 
 
WWW.VZDRZEVANJE-INTERVENCIJE.COM
Želimo, da čimbolj izkoristite možnosti, ki jih nudijo vaši objekti.

Obnova hiše

TEL št: 01/756-98-37  GSM 041/660-477

Obnova hiše je  predelava, prilagoditev hiše v skladu s sodobnimi potrebami in zahtevami. Hiša po adaptaciji ni nova ampak prenovljena. Pri obnovi hiše je potrebno dela, ki jih je glede na pričakovani način in življensko dobo objekta kasneje težko ali dražje dopolnjevati ali popravljati,  izvesti ustrezno temeljito. Poseben iziv je obnova stare kamnite hiše. S pridihom domačnosti in ohranitvijo arhitekturnih elementov postane prijeten dom. 

Primeri:

Statična ojačitev nosilnih elemntov hiše, če se vanje posega ali če ni ustrezno grajen objekt. Ojačitev povešene plošče                       Ojačitev povešene plošče izvedba sider                      nadomestni_nosilec_v_nosilni_steni.jpg

Sidranje ostrešja v nosilne masivne dele hiše PREBERI VEČ

Pri izdelavi fasade je potrebno  izdelati ustrezno debelo izolacijo- razlika v strošku zaradi  debelejše  izolacije  pri enakem sistemu vgradnje (lepljenje) do 16cm je bistveno manjša, kot je učinek debeljše izolacije na kvaliteto bivanja

Hidro izolacijo ali hidro bariero je potrebno izdelati v najboljši možni meri, predvsem pod vsemi morebitnimi novimi tlaki ali stenami na neizoliranem tlaku

Obnoviti vse instalacije

Izbrati ustrezni način ogrevanja (radiatorsko, talno/stensko, toplozračno, nizkotemperaturno, visokotemperaturno) pred pričetkom del, ki onemogočajo želeno izvedbo. 

 • Svetovanje, ogled in priprava ponudbe, načrtovanje poteka- Obnova hiše predstavlja  strošek, ki je  poleg drugih razlog,  zaradi katerega si je potrebno vzeti dovolj časa za temeljito pripravo. 
 • Izbira materialov pri obnovi hiše- potrebno je izbrati materiale in rešitve, ki so sa posamezno hišo cenovno in kvalitetno primerni. 

 

 • Predelava, sanacija, prestavitev in menjava inštalacij- materiali se starajo, inštalacije so tiste, ki hišo razlikujejo od kozolca, lope, skladišča in dajejo hiši lastnost uporabnosti. Če torej izgled hiše, (razpored prostorov, barve, keramika...) ni več dober in ga je potrebno prenoviti, potem je toliko bolj potrebno prenoviti inštalacije. Strošek ustrezne prenove inštalacij je bistveno nižji v času adaptacije hiše, kot bi bil, če bi se kasneje izkazalo, da so npr. vodovodne ali kanalizacijske cevi dotrajane.

 

 • Zidarska in slikopleskarska obdelava -V čimvečji meri odstraniti slabo oprijete sloje ometa, kita ali beleža, ker na ta način zmanjšamo možnost kasnejših poškodb na stenah. Potrebno je upoštevati, da se stari uležani sloji na steni manj krčijo kot  novi neuležani in zato pri kombinacijah prihaja do majhnih razpok 

 

 • Talne in stenske obloge- Dajejo končni izgled prostoru. Na odločitev o izbiri naj poleg všečnosti vplivajo tudi tehnične karakteristike, ki poleg uporabnosti določajo življensko dobo materiala . Izbira talne obloge je sicer odvisna od:
  • namembnosti posameznih prostorov hiše 
  • pričakovane kvalitete bivanja v hiši 
  • pričakovane življenske dobe hiše in  obloge

 

 • Obnova hiše ali nadomestna gradnja- odvisno od stanja objekta, lokacije in želenih učinkov. Vsak objekt je zgodba zase in ga je potrebno kot takega, trezno obravnavati.  Splošno je takole.

Če se stroški adaptacije bližajo strošku novogradnje in  na objekt niste navezani ter imate denar na kupu, potem je odločitev novogradnja.

Če nameravate postopno prenavljati, ste navezani na hišo, je hiša registrirana kulturna dediščina,  imate omejena finančna sredstva in je skelet hiše v dobrem stanju, je odločitev adaptacija hiše.

Četrtek, 6.oktober, 2022
J.L.Objekt d.o.o.

Bevke 37
 
1358 Log pri Brezovici
Vrhnika
SLOVENIA - SI
info@vzdrzevanje-intervencije.com
00386 1 756 98 37
FAX: 017569847
[ ]