Bookmark and Share Okna vrata
Okna vrata


J.L.Objekt d.o.o.

Bevke 37
1358 Log pri Brezovici
Vrhnika
SLOVENIA - SI

info@vzdrzevanje-intervencije.com
tel:01 756 98 37


GSM: 041 660 477 

Okna in vrata

  TEL št: 01/756-98-37    GSM 041/660-477

Okna in  vrata, ki so namenjena za nizkoenergetske objekte, je nesmiselno vgrajevati v energetsko slabše objekte. Omenjni elementi namreč zahtevajo prisilno izmenjavo zraka, ker preveč tesnijo, da bi se zrak izmenjeval skozi zaprta okna in vrata. Pri vgradnji je potrebno upoštevati karakteristike stavbe.

Okna in vrata iz različnih materialov (PVC, les, ALU, kompoziti) imajo skupne točke in podobne karakteristike pri vzdrževanju okovja in stekla. Nekaj iztočnic, ki bodo marsikomu koristile, je opisanih v nadaljevanju.

Vzdrževanje PVC okvirja

PVC okvir naj zunaj ne bo pretemen (do svetlo rjave) - zaradi destrukcije materiala na soncu. Posebno vzdrževanje in potrebno.

Alu ali drug kovinski okvir

Relativno težko je doseči ustrezne toplotne karakteristike. Ni potrebe po posebnem vzdrževanju.

Lesen okvir

Gre za naraven material, ki dovoljuje največ možnosti improvizacije pri poškodbah. Potrebno je vzdrževanje premaza, frekvenca je odvisna od vrste lesa in premaza ter lege okna.

Okna vrata - okovje in gibljivi deli

Premikajoče se dele je potrebno redno oljiti - premikanje ročice mora biti mehko. Okovje mora biti nastavljeno tako, da krilo na okvir tesni in ne preobremenjuje ročice. Okvarjene gibljive dele, ključavnice, kotnike... je zelo priporočljivo redno menjati. Če se okovje ustavi, ko je krilo zaprto, včasih ni druge rešitve kot razbitje krila.

Steklo

Ne potrebuje posebnega vzdrževanja. Potrebno je le vedeti, da se toplotne karakteristike termopan stekla z leti slabšajo. Obstaja cela paleta stekel, od od navadnih, do ornametnih, od zvočnoizolativnih do ognjevarnih in varnostnih. Primetno izberete glede na vrsto in namembnost objekta.

Rolete

Ne sme se jih prosto spuščati z vrha, ker zategujejo avtomat in trak. Na zunaji strani je priporočljivo uporabljati čim svetlejše materiale.

Okna vrata in še nekaj napotkov

Okna in vrata niso obešalniki. Pazite na lom krila na špaleti. Na okna je možno vgraditi varnostno okovje.
Nedelja, 14.julij, 2024