Bookmark and Share Ozemljitev agregata
Ozemljitev agregata


J.L.Objekt d.o.o.

Bevke 37
1358 Log pri Brezovici
Vrhnika
SLOVENIA - SI

info@vzdrzevanje-intervencije.com
tel:01 756 98 37


GSM: 041 660 477 

Ozemljitev agregata

  TEL: 01/756-98-37    GSM 041/660-477

Ozemljitev agregata je opravilo, ki ga je potrebno izvesti, preden agregat zaženete.

Tole lahko preslišite, če imate preveč denarja za nakup novih električnih naprav in vas ne skrbi, da bi se vam ali komu drugemu, ki se znajde v bližini agregata, kaj zgodilo. 

Trgovci vam poleg agregata prodajo železno sondo, ki ni namenjena dogovarjanju med sosedi pač pa temu, da jo z macolo zabijete v zemljo, nanjo povežete vodnik in na tak način izvedete ozemljitev agregata.

Napetost med ničelnim vodnikom in ozemljitvenim vodnikom mora biti 0 (nič) voltov, med faznim vodnikom in ničelnim pa 220 V (-230). Če te vrednosti odstopajo, obstaja velika nevarnost poškodb elektronskih komponent. Enofazni agregat brez inverterja pri obremenitvi enostavno ne ve, kaj je faza in kaj nula. Napetost ni konstantna, kar je najslabše za elektonske naprave.

Imeli smo primer, ko je pri uporabi neozemljenega trifznega agregata prišlo do tega, da so imeli med nulo in eno od faz napetost 300V. Rezultat je bila vesela žena: nova skrinja, nova klima, nov TV... potem so nehali naštevati, spraševal pa tudi nisem.

Ozemljen agregat vam poleg varnosti omogoča stabilizacijo napetosti in prepreči nihanja, ki jih povzroči statična napetost ali t.i. jalova napetost. Zgoraj sicer malo heca, vendar  pred uporabo agregata izvedite dobro ozemljitev, če priklapljate zahtevne uporabnike pa prej še izmerite napetost. 

Ozemljitev agregata mora biti vezana direktno v zemljo. Sondo je potrebno zabiti v zemljo, ne sme biti vezana na morebitni ozemljitveni vodnik, ki pride iz hiše! Na porabniški strani pa mora  biti izvedeno varovanje na enak način, kot mora biti izvedeno za omrežno napetost.

Če poznaš koga, ki je, bo ali pa priklaplja hišo na lastni agregat mu tole pošlji. Ko se bo zavedel kaj je prebral,  si morda zaslužiš čokolado, vrtnico, sok, pivo...

Pred vsakim posegom preveri pravno obvestilo.    

 

Torek, 18.junij, 2024