Bookmark and Share Ozemljitev agregata
 
 
Z VAMI VSAK DAN 24 UR, VSE DNI V LETU
BLAGOSLOVLJEN BOŽIČ IN SREČNO 2018

Ozemljitev agregata

  TEL: 01/756-98-37    GSM 041/660-477

Ozemljitev agregata je opravilo, ki ga je potrbno izvesti preden agrgat zaženete.

Tole pišem zato, ker so  na dveh objektih jamrali, da jim na agregat ne dela gorilec za pelete, na enem so imeli težave, ker jim je kar naprej po prstih padala ena štanga, ki je bila na agregatu, ko so ga pripeljali iz trgovine in je nikakor niso uspeli obdržati položene na ohišju, vedeli pa niso kaj na z njo. No eni so imeli pa predaleč do trave...

Lahko tole preslišite, če imate preveč denarja za nakup novih električnih naprav. Huje, je, da se lahko vam, ali komu, ki okrog garegata šari, kaj zgodi.

Trgovci vam poleg agregata prodajo eno štango, ki ni namenjena dogovarjanju med sosedi, pač pa temu, da jo z macolo zabijete v zemljo, nanj povežete vodnik in na tak način izvedete ozemljitev agregata.

Napetost med ničelnim vodnikom in ozemljitvenim vodnikom mora biti 0 V, med faznim vodnikom in ničelnim pa 220 V (-230). Če te vrednosti odstopajo, obstaja velika nevarnost poškodb elektronskih komponent. Enofazni agregat pri obremenitvi enostavno ne ve kaj je faza, kaj je nula. Napetost ni konstntna, kar je najslabše za elektonske naprave.

Imeli smo primer, ko je pri uporabi nozemljenega trifznega agregata prišlo do tega, da so imeli med nulo in eno od faz 300V. Rezultat je bila vesela žena: Nova skrina, nova klima, nov TV... potem so nehali naštevati, spraševal pa tudi nisem.

Sktatka ozemljen agregat vam poleg varnosti, omogoča stabilizacijo napetosti in prepreči nihanja, ki jih povzroči statična napetost ali TI jalova napetost. Zgoraj sicer malo heca, vendar  pred uporabo napravite dobro ozemljitev, če priklapljate zahtevne uporabnike, prej izmerite napetosti. 

Ozemljitev agregata mora biti vezana direktno v zemljo. Sondo je potrebno zabiti v zemljo, ne sme biti vezana na morebitni ozemljitveni vodnik, ki pride iz hiše! Na porabniški strani pa mora  biti izvedeno varovanje na enak način, kot mora biti izvedeno za omrežno napetost.

Če poznaš koga, ki je, bo ali pa priklaplja hišo na lastni agregat mu tole pošlji. Kose bo zavedel kaj je prebral si morda zaslužiš čokolado, vrtnico, sok.., če si dec pa  pir.  

    

 
Ponedeljek, 22.oktober, 2018
J.L.Objekt d.o.o.

Bevke 37
 
1358 Log pri Brezovici
Vrhnika
SLOVENIA - SI
info@vzdrzevanje-intervencije.com
01/756 98 37
FAX: 017569847
[ ]