Bookmark and Share Glavni vodni ventil, kje je ventil za vodo v hiši?
Glavni vodni ventil


J.L.Objekt d.o.o.

Bevke 37
1358 Log pri Brezovici
Vrhnika
SLOVENIA - SI

info@vzdrzevanje-intervencije.com
tel:01 756 98 37


GSM: 041 660 477 

Glavni vodni ventil

  TEL: 01/756-98-37    GSM 041/660-477

Kaj je glavni vodni ventil?

Je prvi ventil v objektu, z njim se zapre in odpre dotok vode v hišo/ stanovanje. Običajno je to kroglični ventil. Odprt je, kadar je ročica obrnjena vzporedno s cevjo, zaprt pa pravokotno na cev.  

Kje je glavni vodni ventil?

V primeru, ko je poškodovana vodovodna napeljava in pušča voda (lom cevi, lom pipe, lom naprave, dotrajana vodovodna napeljava), je njegova lokacija  izredno pomemben podatek. Najpogostje ga najdemo v jašku, v kleti, na hodniku ali na dvorišču.

Kdo naj pozna lokacijo?

Več uporabnikov jo pozna, večja je možnost, da se prepreči škoda v primeru napake na vodovodu, vedno pa mora biti na objektu ali vsaj dosegljiv nekdo, ki  ta podatek ima. Glavni ventil ne sme biti založen, zaklenjen v kleti, zaklenjen v jašku, ne da bi bil ključ  dosegljiv. 

Pogosto je v primeru okvare na vodovodni napeljavi ravno nedostopnost  glavnega ventila vzrok za veliko škodo.

Pol  metra širok  dostopni koridor do ventila  je bistveno nižji strošek, kot sanacija škode, če vode ni mogoče pravi čas zapreti.

Kaj storiti, če glavnega vodnega ventila ni mogoče zapreti?

Poškodovan vodovodni ventilStar ventil, ki je dlje časa stalno odprt včasih ne dovoli, da se ga zapre. Vzrok so lahko smeti, vodni kamen, poškodba, korozija. V takem primeru je potrebno poiskati nasledniji ali predhodni  ventil v sistemu. Koristno  in najceneje je, če je  glavni vodni ventil dobro vzdrževan in uporaben.

Podrobnejše informacije glede puščanja vode najdeš  TUKAJ.

 

Kako zapreti ventil?

Krogljični ventil je odprt v položaju ročice vzporedno s cevjo, zaprt v položaju ročice pravokotno/prečno na cev. Odprt ventil se zapre tako, da se ročico zasuka za 90°, to je 1/4 kroga. Poglej si sliko.  

Vijačni ventil se zapre s privijanjem v smeri urinega kazalca.

Kako odpirati glavni vodni ventil?

Vsak ventil je potrebno odpirati počasi, da se najprej napolnijo cevi. Šele ko so cevi polne ventil lahko odpremo do konca. Če se ventil na praznem cevovodu odpre takoj do konca tlak in hitrost vodnega curka odluščita obloge od sten cevi in delci  zamašijo pipe, kotne ventile...

Pred vsakim posegom preveri pravno obvestilo.

 

Nedelja, 14.julij, 2024